Spanyolország - Spanyolok szokásai

(Oldalak) > > > Spanyolok szokásai

A spanyolok szokásai, mentalitása

A lakosság 73 % spanyol, 18 % katalán és 2,5 %-a baszk. A lakosság legnagyobb része római – katolikus vallású (83%). Hivatalos nyelv a spanyol, továbbá a kasztil, katalán, gall és a baszk. Az idegenforgalmi területeken beszélik az angolt. Ha Spanyolországban keres bármilyen információt, akkor azt a minden nagyobb városban és idegenforgalmi központban megtalálható turisztikai irodákban megtalálja (oficinas de turismo).

A spanyolok szabadságukat főleg augusztusban veszik ki, ezért ebben a hónapban sok üzlet nem működik és az autópályák a hónap elején és a végén túlzsúfoltak lehetnek. Úgy, ahogy nálunk is, a legtöbb műemlék hétfőn zárva tart, ezzel számolnia kell szabadsága tervezésénél. Az ottani idő ugyanaz, mint nálunk, beleértve a bevezetett nyári időszámítást is.

Persze a spanyol napi rezsim egész eltérő. Itt a napok sokkal lassabban kezdődnek, mint Magyarországon. Az üzleteket 10 óra körül nyitják. A főétel tálalása 14 és 16 óra között történik. Ebben az időben az üzletek zárva tartanak, ez a sziesztára szánt idő. Körülbelül 17 óra tájékán nyitnak ki megint és 21 órakkor zárnak. Ebben az időszakban kezdődik lassan az éjszakai élet és a vacsora ideje is. Aludni tényleg későn járnak és nyáron ugyanez érvényes a gyerekekre is.

Másik tipikus spanyol jellemző a köszönés. A spanyolok köszönnek. Köszönnek a teljesen ismeretlen embernek is, akivel egy liftben mennek. Találkozáskor és ismerkedéskor kezet fognak. Barátságosak és szeretnek beszélgetni. A borravaló egy része bele van számolva az ÁFÁ-ba (IVA). Természetesen a szolgáltatások területén dolgozók elvárják. Leggyakrabban a pincérek, taxisofőrök vagy a szobalányok kapnak.

Legutóbbi érdekességek...

04.08.2011 Altamira-barlang
15.04.2011 Jamon Serrano sonka
20.09.2010 Cid-ének

Utoljára a fórumban...

04.07.2011 Alkoholfogyasztás az utcán
04.07.2011 Ibiza - éjjeli élet?
03.07.2011 Kempingek Spanyolországban
03.07.2011 Busszal Spanyolországba

Utolsó fényképek...

Kristálytiszta víz
Torimbia
Ibiza
Tenerife
Menorca