Spanyolország - Menorca

(Oldalak) > > > Menorca

Menorcát sokszor Mallorca kisebb húgához hasonlítják. Már a kezdetek óta Mallorca vonzza az össze figyelmet magára és kolléganőjére sokszor elfeledkeztek. Ebből Menorca csak hasznot tudott húzni.

Menorca földrajza és éghajlata

A sokkal nagyobb nővérével ellentétben a szigeten nyugalom, gyönyörű természet uralkodik és nincs tele annyira turistákkal és az ezzel összefüggő kereskedelemmel. Menorca egy nyugodt hely gyönyörű tengerpartokkal, sziklás öblökkel (Cales Coves) és főleg színekkel. A magas páratartalomnak köszönhetően itt nagyon sűrű a növényvilág, tehát a sziget egész évben a zöld legelők, fehér kőházak, azúrkék tenger és az aranysárga nap képét mutatja. A legmagasabb hegy csak 357m magas és Monte Toro – nak nevezik.
Tipikusak a búzaföldek, legelők tele tarka tehénnel és lovakkal. Menorcának szubtrópikus az éghajlata. A telek mérsékeltek és nedvesek, nyáron a hőmérséklet  30˚C körül mozog.

A szigeten nagyon jól megy a borókafának, olivaültetvényeknek és a különféle bozótosoknak, sokfajta gyúgynövény nől itt, mint például a menorkai kamilla. Menorca a madarak szigete is.

Turizmus Menorcán

A belföld és az északi rész sziklás és kisebb dombokból áll, a dél nagy részben egyenes föld.

A szigetre nagyon jellemző a mindenhol megtalálható kő, amelyből a házakat és a templomokat építették. A kőfalak (parets) választják szét a szigetet parcellákra. Ez osztotta meg évszázadokon keresztül az egyes mezőket és a tulajdonokat. Emlékhelyek a navetas sírkamrák, a taulas megalitikus asztalok vagy a Talaiots tornyok. Az építmények egy része még időszámításunk előttről származik.
Az idegenforgalom egyre erősebben tör magának utat és ehhez alkalmazkodik az egész sziget is. Új strandokat és szállásokat nyitnak meg. Ennek ellenére a szigetet még 50 % - ban a szűz természet alkotja. Ezt az eredeti lakosok, általában földművesek, igyekeznek megtartani.

A főváros, Mahón, amely a sziget délkeleti részén fekszik, három ezer évvel ezelőtt lett alapítva. Itt található a repülőtér. Már évek óta küzd Mahón az elismerésért egy másik nagyobb várossal, Ciutadellával.

Hogy Menorca megőrizhesse egyedi állat – és növényvilágát, 1993 – ban az UNESCO által világi bioszférikus rezervátumnak kiálltotta ki. A sziget magába foglal 19 legmagasabb szinten védett területet. Ez bizonyítja azt, hogy Menorca nagy mértékű szűz természetet rejt magában, amit szükséges megvédeni.

Legutóbbi érdekességek...

04.08.2011 Altamira-barlang
15.04.2011 Jamon Serrano sonka
20.09.2010 Cid-ének

Utoljára a fórumban...

04.07.2011 Alkoholfogyasztás az utcán
04.07.2011 Ibiza - éjjeli élet?
03.07.2011 Kempingek Spanyolországban
03.07.2011 Busszal Spanyolországba

Utolsó fényképek...

Kristálytiszta víz
Torimbia
Ibiza
Tenerife
Menorca