Spanyolország - Madrid

(Oldalak) > > > Madrid

Spanyolország fővárosa tele van energiával és kedvvel a folyamatos fejlődéshez. Madrid királyi város, amely az elmúlt években folyamatosan növekszik, fiatalodik, ahol új felhőkarcolók épülnek és modernizálódik az infrastruktúra. Ezt az a tény erősíti, hogy Madrid évszázadokon át nem tartozott Európa legszebb városai közé. A kulturális és a történelmi örökségének nagy részét az évek során tönkretették. Erről nagy részben Franco tábornok tehet, aki 1939 – től 1979 – ig uralkodott. És éppen ezért fedezi fel újra Madrid azt, amit a múltban elvesztett.

Madrid nonstop nyüzsög

Amit Madrid be akar hozni a szépségével kapcsolatban, azt az utánozhatatlan légkör  kompenzálja. Ezt megízlelheti például a sűrű és az emberektől hemzsegő történelmi központban. Talán egy városban sem élhet át olyan buja éjszakai életet, mint Madridban, a hétvégékkel pedig az éjszakai élet még jobban felerősödik. Mintha a város összes lakója termsézetesnek venné, hogy hajnal előtt nem tér aludni.  Hemingway így írt erről: „Madridban senki sem fekszik le, amíg le nem győzte az éjszakát.“ Erről árulkodik a nagy számú bár, klubbok és diszkók és a zsúfolt éjjeli közlekedés is. A leglátogatotabb helyek közé tartozik a Plaza de Santa Ana tér és a Calle de las Huertas utca.

Madridi kultúra

Madridban a kulturális élet tényleg gazdag. Különböző fesztiválok és koncertek zajlanak mindegyik évszakban. Az év legfontosabb eseménye a Fiesta de Otono, a zene, tánc és a színház fesztiválja. Az élőzene napirenden van, azonban általában éjfélig kell rá várni, amikor is kezdetét veszi az igazi éjszakai élet. A turisták által leginkább keresettek a flamengó táncosok és énekesek. Ha kultúrát szeretne, akkor színházba is mehet.  Annak ellenére, hogy az előadások nagy része spanyolul játszódik, átélheti az opera vagy a muzikálok egyedi légkörét Ön is. Az operára a spanyolok nagy hangsúlyt fektetnek és joggal lehetnek rá büszkék. A sport kedvelői pedig mindenképp meg kell, hogy látogassák a Real Madrid valamelyik mérkőzését, amely köszönhetően a Zidane, Ronaldo vagy Beckham neveknek az idők egyik legjobb csapatának vannak tartva. A focin kívül megnézhet teniszmeccseket is, vagy ellátogathat a bikaviadalokra, ahol a bikákkal harcoló torreádorok merészségét értkelheti. A Las Ventas arénában folyó mérkőzéseket, amelyek a legjobbak az országban, május közepétől október végéig kísérheti figyelemmel.

Múzeumok

Madrid a Parque del Buen Retiro és a Casa de Campo zöld parkok területén fekszik. Madrid hivatalos közepe a Puberta del Sol tér, ahol a város szimbólumának szobrát látni, egy medvét. Madrid tele van füves területekkel, széles utcákkal és körformájú terekkel. Museo del Prado mindjárt néhány ezer képet kínál, amelyek olyan híres európai festőktől származnak, mint Rubens, Goya vagy Valasquez. A Plaza Mayor tér a város szimbóluma és tele van különböző emlékekkel és történelmi objektumokkal. Régebben bikaviadalokat rendeztek itt és hitetleneket éggetek máglyán. Ha nem szeretné megnézni a műemlékeket, akkor igyon meg egy csésze kávét és élvezze a légkört.

Következő műemlék a Királyi palota (Palacio Real). Ez tízszer nagyobb, mint a Buckingami palota és a király távolléte idején még belűlről is meg lehet tekinteni. A jelenlegi király, I. Juan Carlos csak reprezentatív célokra használja.

Vásárlás Madridban

Madrid kiváló hely vásárlásokra is. A leghíresebb divatmárkákat Salamanca környékén találja. A Chueca negyed alternatív divattal teli szokatlan üzletekkel van körbevéve és ez a madridi homoszexuális kultúra központja is. Sok kicsi modern üzletet és ajándékboltot talál a Plaza Mayor – t körbevevő utcácskákban a Gran Vía irányában. Megér egy látogatást az El Rasto piac a La Latina negyedben és a Lavapiés. Itt vasárnap délelőtt egész Madridot megtalálni.

Utazás Madridba

Madrid városkerületekre (distritos), továbbá városnegyedekre van (barrios).
Legkönnyebben repülővel juthat el a helyi Madrid Barajas repülőtérre. Madridban az utazást lehetővé teszi a metró, amelyet folyamatosan fejlesztenek. Kihasználhatja azonban az autóbusz – közlekedés sűrű hálózatát vagy az északról délre, és vissza közlekedő vonatokat (cercanías).
Madridban rövid idő alatt megtapasztalhatja, hogy milyen elengedve és teljes mértékben élni. Az egész napos nyugodt múzeum - és emlékhelylátogatásokat  este felváltja a szórakozás és a vidámság.

Csak egyetlen szomorú fejezettel rendelkezik Madrid, mégpedig a terrorista támadással, amely 2004 márciusában játszódott le. Annak ellenére, hogy nemcsak Madridot és Spanyolországot rázta meg, hanem az egész világot, Madrid nem ijedt meg és útját ugyanolyan elánnal és kedvvel folytatja, mint azelőtt. 

Legutóbbi érdekességek...

04.08.2011 Altamira-barlang
15.04.2011 Jamon Serrano sonka
20.09.2010 Cid-ének

Utoljára a fórumban...

04.07.2011 Alkoholfogyasztás az utcán
04.07.2011 Ibiza - éjjeli élet?
03.07.2011 Kempingek Spanyolországban
03.07.2011 Busszal Spanyolországba

Utolsó fényképek...

Kristálytiszta víz
Torimbia
Ibiza
Tenerife
Menorca