Kasztília nevét a határmenti vároknak – castellum – köszönhetően kapta. Kasztíliát manapság két régióra osztják, Kastilia-León és Kastilia- La Mancha régiókra, ehhez kapcsolódik még Extremadura.
Kastilia-León egy alföldszerű és pusztai terület. Az éghajlat itt inkább hideg. A kasztíliai ételek gazdagok húsban, megkóstolhat itt olyan specialitásokat, mint a sült bárány, borjú vagy kecske. A legnagyobb városai Salamanca, León, Segovia, Ávila és Burgos. Spanyolország ezen része, mint sok másik, ismert bortermelő vidék, a legjobb vörösbor Ribeře del Duero-ban találni.
A másik részen, Kastilia - La Macha-n, a vidék általában száraz. A terület nagy részén hegyvonulatok, kopasz dombok, de gyönyörű falucskák és várak is találhatóak. Igaz az, hogy Kasztília turisztikailag nem a leglátogatotabb hely. Nem lehet ezen csodálkozni. A vad és a száraz vidék nem vetekedhet a zöld déli részekkel, amelyeknél a tengerpartok húzódnak. De ettől lesz Kasztília olyan igazi, eredeti. Az idegenforgalomnak és a turistákhoz alkalmazkodott városokon kívül itt az igazi Spanyolországot ismerheti meg. A leglátogatotabb hely a főváros, Toledo, ahol a vadhúsból készült fogásokat kóstolhatja meg. Kasztília egész területén láthatóak olivafa erdők és szőlőültetvények.