Spanyolország - Észak - Spanyolország

(Oldalak) > > > Észak - Spanyolország

Baszkföld

Spanyolország északi részén fekszik Baszkföld. Az eredeti baszk lakosság, akiknek elődjei még az indoeurópai törzsek előtt érkeztek Európába, a mai napig megtartották eredeti nyelvüket, a baszk nyelvet. Ez a legnehezebb nyelvek közé tartozik a világon és hamarabb vált hivatalos nyelvvé, mint a spanyol. A területre jellemző a hegyesebb partvonal és a zöld belföld.

Manapság a turisták körében olyan strandok kedveltek, mint a San Sebastián például. Másik csábító a kiváló baszk konyha. Főleg tenger gyümölcseiből és vörösborból áll, és egyáltalán nem komplikált. A legízletesebb tapast Spanyolországban éppen San Sebastián – ban kóstolhatja meg. A lakosoknak megvan a saját humorérzékük és ezt olyan sportokkal bizonyítják, mint a tuskódobás vagy a fűnyírás. Mindegyik faluban tekéznek. Következő kulturális élmény lehet a hagyományos ünnepség, amelyet a bikafuttatással kapcsolnak össze Pamplónában. Megér egy látogatást a Bilbaoban található Guggenheim Múzeum is. Persze baszkföldnek megvan a maga árnyoldala is. A fő negatívuma a baszk szeparatista csoport, az ETA, amely az első támadását a független Baszk állam létrehozásáért vitte végbe Spanyolország északi és Franciaország déli részén már 1961 – ben. Baszkföld egy egyedi figyelemreméltó hely egyedi kultúrával.

Galícia

Galíciát Portugáliával a Mino folyó köti össze. Elhelyezkedésének is köszönhetően a gall nyelv a spanyol és a portugál nyelvek egy keveréke. A gall partvonal az Atlanti – óceánig húzódik. A keleti részt meseták választják el. A látogatások szempontjából legkedveltebb hely Santiago de Compostela, a középkori zarándok hely, ahol egy gyönyörű katedrális áll. Itt járhatja végig a Jakob úján a zarándoklatot. Továbbá meghallgathatja a gall dudások hagyományos zenéjét. Galíciában az időjárás valamivel becsapósabb, mint Spanyolország más részein. Galícia szimbólumai a sárga falak és a paladeszkák.

Kantábria

Kantábria Saturiával a Biszkáji – öböl partvonalánál terül el. Ez a vidék tele van festői falukkal, legelőkkel, dombokkal, zátonyokkal és öblökkel.
A déli határt a Kantarábiai – hegység alkotja (Cordillera Cantábrica), az északi határt a táblás síkságok – meseták. Kantábria központja Santander.

Asztúria

Asztúria legnagyobb városa a Gijón kikötő, metropoliszának Ovideo várost tartják. Szatúriának szintén érdekes múltja van. A kereszténység utolsó bástyája volt Spanyolországban. Ennek köszönhetően kapja meg a spanyol trónkövető az Asztúriai Herceg címet. Asztúria, kantábria és León között terül el a Picos de Europa nemzeti park.

Aragónia

Aragónia az Aragon folyóról kapta a nevét, amely a területen keresztül folyik. A terület központja Zaragoza, a valamikori Aragóniai Királyság fővárosa. Északon, ahol Aragónia Franciaországgal határos, méltóságosan csúcsosodik a Pireneusok hegyvonulat. Néhol még hallani az aragón nyelvet, amelyet főleg a pireneusi völgyekben használnak még. További nagyvárosok több római emlékművel a Huesca és a Teruel. Aragónia a régi kőfaluk, várak és hegyek helye, ahol láthat kanyonokat, erdős völgyeket és sziklás alakzatokat. Mindenhol elegendő gyalogút vezet. A Pireneusok gyönyörű része a Parque National de Ordesa y Monte Perdido rezervátum.

Pireneusok

A Pireneusok hegyi vidéket hoznak létre négyszáz kilométeres hosszban, Spanyolország és Franciaország természetes határát képezi és elválasztja egymástól a Pireneusi – félszigetet Európa többi részétől. A Pireneusok nagyon változatosak. Egész évben találni itt behavazott csúcsokat, zöld legelőket, szirteket és sűrű erdőket is, vagy virágzó tisztásokat. A Pireneusok specifikus mikroklímával rendelkeznek. Meleg csak nyáron van, hó már novembertől. A legmagasabb hegy a  Pico de Aneto (3 404 m), amelyet sok hegymászó célként tűz ki maga elé.

Az alacsonyabban elterülő részek könnyen elérhetőek, persze ez nem mondható el a Pireneusok közepéről. A legmagasabban elterülő helyeken még ma is láthatóak már visszavonuló félben levő gleccserek. A Pireneusokban találkozhat szarvasokkal, vaddisznókkal, vadmacskákkal, pireneusi kecskékkel és medvékkel is, amelyek száma azonban fokozatosan csökken. Januárban ideális feltételek állnak rendelkezésre a síelésre, a tavaszi olvadással pedig színre lép a vadvízi evezés, kenusport vagy a gyalogtúrák.

 

Legutóbbi érdekességek...

04.08.2011 Altamira-barlang
15.04.2011 Jamon Serrano sonka
20.09.2010 Cid-ének

Utoljára a fórumban...

04.07.2011 Alkoholfogyasztás az utcán
04.07.2011 Ibiza - éjjeli élet?
03.07.2011 Kempingek Spanyolországban
03.07.2011 Busszal Spanyolországba

Utolsó fényképek...

Kristálytiszta víz
Torimbia
Ibiza
Tenerife
Menorca