Spanyolország - Barcelona és Katalánia

(Oldalak) > > > Barcelona és Katalánia

Spanyolország északkeleti részén található Barcelona, Katalánia fővárosa és Spanyolország második legnagyobb városa. Ez a forgalmas ipari város elhelyezkedésének és a Földközi – tenger partján található kiikötőjének köszönhetően már a középkorban keresett helynek számított. Természetesen a királyi trónért folytatott háborúban Katalénia elvesztette függetlenségét és csak Franco 1979 – es halála után nyerte újra vissza.

Utazás Barcelónába

Barcelonába legkényelmesebben repülővel, az El Prat LIobregat repülőtérre juthat el, amely 12 kilométerre fekszik Barcelónától. Másik katalániai repülőtér a Gerona. Barcelónában legjobb közelekdési eszköz a metró, autóbuszok, taxik és a kabinos felvonók.

Barcelónai látnivalók

Barcelona számtalan gótikus emlékkel rendelkezik, amelyek a legnagyobbb virágzása idejéből maradtak az utókorra. Itt van például a Casa de la Ciutat városháza. A Tengerészeti Múzeum a Les Drassanes hajógyárban található, amely a 14. századból származik.

Érdemes meglátogatni a 12. századból származó utcát is. Montacadának hívják és a leggazdagabb barcelónai családok székeltek itt. Az egyik legöregebb gótikus templom egy gyönyörűséges toronnyal a 14. századból származó El Pi.

Barcelónában a katalániai gótikát a 14. századi Santa María del Mar templom jelenti. A La Mercé templomban található Barcelóna védőszentje, Irgalmas Szűz Mária.

Nem látta még Barcelónát, ha nem látogatta meg a Rambla - t. Ez az utca egy kis város a városban. Találhatóak benne éttermek, kávézók, újságosbódék és különféle üzletek. A Rambla  megnevezés az arab ramblából ered (homok). Régebben folyó folyt ezen az utcán, majd kiszáradt és a medre sétálóutcává lett kialakítva. Ezt az utcát fák szegélyezik és 5 utca kötődik hozzá. Lorca Rambláról azt mondta, hogy „az egyetlen olyan utca a világon, amelynek nem szabadna végének lennie“. Ha Önt a város történelme érdekli, akkor látogassa meg a város történelmének múzeumát, amely a Plaza del Rei téren található. A sötét föld alatt a római korból származó leleteket látni. Ugyanezen téren fekszik az alkirály palotája (Palau del Lloctinec).

Barcelóna egyik legnagyobb eseményei közé tartoztak a 20. században a sikeres Olimpiai játékok 1992 - ben. Ezeknek köszönhetően Barcelónát az egész világ megismerte.

Katalánia

Magáról, Katalániáról elmondható, hogy különbözik Spanyolország más részeitől, mégpedig ami a természetet, ételeket, emlékhelyeket és a történelmet illeti. Ez egy változatos vidék gyönyörű zöld természettel, a híres Costa Brava parttal és a jól megmaradt római és gótikus építményekkel. Mindehhez még hozzá kell adni a napfényt és a tengert.


Katalánia legismertebb részei Barcelóna és Costa Brava. Ez a partvonal Barcelónától északkeleti irányban fekszik és egész a francia határig húzódik. Híres csodálatos strandjairól, ahol a napos part mellett el tud bújni az ember a zöld növények árnyékába, és mindezt egy helyen. Másik vonzó dolog a búvárkodáshoz szükséges ideális feltételek. Az érdekesen tagolt öblök ihlették meg Salvator Dalí szürrealisztikus festőt is. Ezen part meglátogatásához az áprilistól októberig húzódó időszak tökéletes.


Északnyugat – Katalániában találhatóak a katalániai Pireneusok. A völgyek a sziklás dombokkal nemcsak túrákra, hanem síelésre is csábítanak. A tavakon kívül ezen a vidéken fekszik a Sort és Llavorsí, a vadvízi evezés kedvelőinek magas vízzuhatagokat nyújtó helyek. Itt is találni rengeteg múltra utaló jelet különféle római templomok képében.


Síközpontok Baqueira-Beret a Val d’Aran - ban. Közkedvelt központ a La Molina is.
Dél – Katalánia az összes közül a legvadabb. Valenciából ide húzódik az Arany part (Costa Daurada), itt terül el az Euro folyó deltája is. Port Avetura szintén érdekes. A hullámtöréseknek köszönhetően a partok különféleképpen tagoltak és különböző neveik vannak. A főszezonban a legjobban hozzáférhetőek robbanasig megteltek, azonban, ha igazán akarja, akkor találni nyugodtabb strandot is.


A katalániai konyha általában tele van különféle húsfajtákkal, gyümölcsökkel és az olíva sem hiányozhat természetesen. Megkóstolhatja az Alioli – t  – fokhagymából és olivából készült krém. Katalániában is betartják a sziesztát. 14 és 15 óra között tálalják az ebédet, melyet a pihenés követ. Természetesen az üzletek ilyenkor zárva tartanak. 21 óra körül vacsoráznak.

Legutóbbi érdekességek...

04.08.2011 Altamira-barlang
15.04.2011 Jamon Serrano sonka
20.09.2010 Cid-ének

Utoljára a fórumban...

04.07.2011 Alkoholfogyasztás az utcán
04.07.2011 Ibiza - éjjeli élet?
03.07.2011 Kempingek Spanyolországban
03.07.2011 Busszal Spanyolországba

Utolsó fényképek...

Kristálytiszta víz
Torimbia
Ibiza
Tenerife
Menorca